Zaterdag 22 september: in de loop van de voormiddag zijn er nog wat opklaringen, maar toch begint ook de bewolking dikker te worden. na de middag, vanaf de Frans-Belgische grens komt er dan regen opzetten, vermoedelijk rond 15 uur. De westelijke wind is in de provincie matig, aan zee kan die soms nog vrij krachtig zijn. De maxima voor vandaag, een 17 graden.

De temperatuur van het strandwater staat op 18,5 graden met golven van 30 cm. Het zeewater op 17,6 graden met golven van 50 cm

Deze avond en nacht trekt een regenzone van west naar oost over de provincie heen met vrij veel neerslag, tot 25 liter/m². De minima dalen naar een 12 graden.

Morgen zondag krijgen we een gure dag met een betrokken hemel, periodes van regen en een onstuimige wind. Een stormdepressie komt van uit Engeland opzetten en gaat ten noorden, dus over Nederland, door trekken. Hierdoor komen wij in de zone met de sterkste winden. In de provincie krijgen we een vrij krachtige tot krachtige wind, aan zee een krachtige tot harde wind. Er zijn ook rukwinden tot 90 km/uur. De maxima liggen om en bij de 19 graden. Bij de doortocht van het frontensysteem verliezen we al snel een 4-tal graden en ruimt de wind naar het noord-noordwesten.

Tijdens de avond en het eerste deel van de nacht gaat de noord-noordwesten wind nog een tandje bij steken. We halen dan aan zee een 9 Beaufort met rukwinden tot 110 km/uur. In de provincie 7 tot 8 Beaufort met rukwinden tot 100 km/uur. na middernacht neemt de wind dan geleidelijk in sterkte af. De zwaarste wind komt tussen 20 en 23 uur. De nachtminima, een 8 tot 10 graden.

Maandag is de wind dan meestal matig tot vrij krachtig, aan zee eerst nog vrij krachtig tot krachtig. In de voormiddag zijn er eerst nog bredere opklaringen en het blijft dan ook op de meeste plaatsen volledig droog. Na de middag worden de stapelwolken dan terug dominanter en neemt de kans op buien, al dan niet met onweer toe. Tijdens het onweer moeten we rekening houden met rukwinden en mogelijks ook hagel. De maxima lopen op tot een 17 graden. Tijdens de nacht minima's van een 10 graden bij een wisselende bewolking met opklaringen.

Vanaf dinsdag wordt het rustiger. We komen onder de invloed van een hogedrukgebied en dan zijn de opklaringen breder en heeft de zon dan ook alle kansen om zich te tonen. De maxima liggen nog aan de lage kant, dinsdag en woensdag om en bij de 15 à 16 graden, vanaf donderdag gaan we aan zee richting 18 à 19 graden, in de provincie kunnen we een 20 graden halen. Tijdens de nachten koelt het af tot een 10 graden.

Vanaf donderdag tot en met het weekend terug frisser, wisselvalliger en ook natter met maxima van om en bij de 16 graden over dag en nachtminima van een 10 graden.

De overwegende windrichting van dinsdag tot en met het weekend, westelijk en meestal matig in de provincie, en aan zee periodes tot vrij krachtig.

© Rudy Boedts - www.hetweeraanzee.be